L’escolta activa a l’entorn laboral

 
L’escolta activa a l’entorn laboral
L’escolta activa és una capacitat clau per tenir una bona comunicació amb els companys/es de feina. Aquesta habilitat pot ser innata o s’ha de treballar amb formació - pràctica i una consciència plena en el missatge de l’altra persona.
Escoltar i entendre quan l’altra persona es comunica requereix un esforç cognitiu, tenint cura de l’empatia cap a l’interlocutor. Tothom dedica molt de temps als propis pensaments i en com un explica la informació, enlloc d’atendre i situar-se al lloc de l’altre. Cal percebre els sentiments, les emocions, les idees i els objectius; aquests aspectes s’identifiquen amb el missatge i en com s’expressa la temàtica amb el llenguatge, el contacte visual, la gesticulació, el moviment corporal, etc.
 
Els errors més comuns que limiten l’escolta activa són:
- La distracció i la interrupció durant la conversa, mentre l’altra persona parla.
- El fet de jutjar les idees, rebutjant la validesa  del tractat per l’altre i imposant la pròpia visió.
- Desqualificar l’opinió sense aportar o raonar, oferint ajuda i explicant un cas propi sense acabar de rebre tot el contingut.
- No observar els senyals verbals (el missatge, el to de veu, el tipus de llenguatge, etc.) ni les no verbals (el somriure, la postura, etc.). 

És molt important parlar aportant paraules de reforç que transmetin positivisme i suport, alhora que cal interactuar preguntant per la situació o l’estat de la persona mostrant interès per l’emissor; sense un ús en excés per no desorientar la comunicació. La bona gestió de l’escolta activa té molts beneficis per millorar la interlocució, com per trobar solucions i resoldre problemes enlloc de debatre.
aColorBuscaprat
... ...