Com afecta i es gestiona l’atenció selectiva

 
Com afecta i es gestiona l’atenció selectiva
L’atenció selectiva està vinculada al desenvolupament cognitiu de la persona i influeix en el nostre dia a dia, al permetre’ns filtrar la informació que rebem, la qual seleccionem i responem segons els propis interessos.
Estem exposats a una gran quantitat d’informació externa i interna, ens fixem amb una o altra segons el moment i la necessitat. Podem detectar canvis i escollir les activitats o els elements que ens distreuen, per la capacitat conscient de posar el focus d’atenció en un determinat estímul. El cervell esquematitza, ordena i prioritza l’objectiu de la persona i processa les dades coordinant els mecanismes d’aprenentatge i l’evolució de les competències per: la memòria, la motivació, l’autocontrol, la percepció i la capacitat d’adaptació a l’entorn.
 
Els psicòlegs esmenten que la informació es recull a curt termini i mentalment es transforma, en base a les característiques que s’estan buscant. Automàticament es descarten les dades no rellevants, per evitar la saturació de la ment, i es centra l’atenció en l’assumpte que es cerca o treballa. L’alteració de l’atenció està relacionada amb la conducta per factors genètics, pel sistema nerviós o per l’entorn vital de la persona. Reforçar la selecció en un assumpte o en unes tasques determinades potencia les experiències com el coneixement. Alhora que es desenvolupa l’orientació, la focalització, la concentració, la intensitat i l’estabilitat. També es pot preparar l’atenció dividida per atendre 2 o més tasques a la vegada, o l’atenció sostinguda per mantenir una vigilància durant un període de temps.
 
Millorar i entrenar l’atenció augmenta el rendiment i minimitza l’esgotament, al adquirir i permetre el control dels pensaments.
aColorBuscaprat
... ...